ТАЛАНТИ

Изкуство сред

природата

Фотограф, дизайнер, озеленител. Франк Бругеман създава градини в движение, свободни да се променят и да взаимодействат дори с най-пренебрегваните градски кътчета. За него е достатъчно да преобърне камък, за да създаде зелен оазис.


Walk through conifer е произведение от 2021 г. Философията на холандския ландшафтен архитект е да подчертае душата на растението, неговата сила и структура. Творбата е част от серията Botanical misfits.Колекцията от глинени вази най-добре обобщава творческото мислене на Франк Бругеман. Горе, Madeleine, произведена през 2018 г. Към поддържащата конструкция са прикрепени фрагменти от счупени вази. Хармонията се постига чрез баланс и усещане за сърдечно посрещане, при което дори счупените парчета и сухите цветя могат да намерят нов живот.Творчеството на Франк Бругеман се характеризира от една страна с фигурата на градинаря-ботаник-цветар и от друга - с тази на художника. В Natureobject #13 (Природен обект #13) елементите, съставляващи инсталацията, са част от нашето ежедневие, където природата съжителства с пластмасата, вдъхвайки живот на нова естетика.


С Франк Бругеман можете да говорите за цветя, ботаника, устойчивост. Също и за фотографията, изкуството, градоустройството и градовете. Първоначално бихме го нарекли цветар, но след това откриваме, че произведенията му са закупени от музеи и колекционери. Живее в Ротердам, където е роден. Работи с природата, или казано по-точно, неговите творби винаги са обвързани с ботаниката и растенията.


Франк Бругеман в разсадник в Лос Анджелис през 2019 г. Снимка на Джерон Арианс.Много от произведенията на Бругеман са в частни колекции и са били изложени в различни музеи. Вляво, Global Flower в Новия институт в Ротердам (снимка Бас Червински) Вдясно, Natureobject #14, Пекин 2013. Снимка от Калденбах.Florilegium (колекция от цветя), проект, осъществен през 2019 г. за дванадесетото издание на Манифеста в Палермо. Инсталацията е направена само с местни растения.„Проектирах тази градина в близост до Новия институт за архитектура и дизайн в Ротердам следвайки учението на Луис Ле Рой, революционен холандски ландшафтен архитект, който твърди, че природата трябва да изразява себе си, без да й се въздейства. Това е ексцентричен проект, който разделя публиката на фенове и критици“.