ОБЕКТИ

От Z до Z

Atelier Collections представя нов герой в своя каталог: мивката Tipo–Z с ясно изразен характер и уникална форма. Едно доказателство за истинско майсторство на корпоративно ниво.

Точно като скулптура, Tipo -Z е проектирана да бъде истинска звезда в банята. Монолитна форма, която се откроява с елегантност и високата технология на създаването си. Ново попълнение в семейството на Atelier Collections, носещо подписа на Ludovica + Roberto Palomba.Скица на проекта. С най-голямо внимание това керамично изделие бе направено възможно най-леко и тънко.


Може да е съвпадение, че в древността гръцката буква Зед (Ζ, ζ ) отговаря на двойна съгласна. Със сигурност не е случайно, че Ideal Standard почти седемдесет години по-късно преоткри и удвои дизайна на мивка Ponti Z, проектирана от Джо Понти през 1954г. По това време бяхме повлияни от иновативен, образователен, цивилизационен и силно творчески процес, започнал след Втората световна война, насочен към придаване на форма на обекти, функции и пространства, които често все още не са съществували. Днес автор на преоткриването е Роберто Паломба от студио Palomba Serafini Associati и Главен директор по дизайна в Идеал Стандарт.

1954 —

—2021 Преоткриване на иконата


След Втората световна война Италия и Европа започнаха своето възстановяване. Джо Понти, тогава арт директор на Идеал Стандарт, проектира Ponti Z, колекция за оборудване на баня, която влезе в историята. Стройната форма се състои от два елемента: мивка и пиедестал.Tipo–Z. Естествената еволюция на първоначалната идея доведе до умивалник в едно изделие: технически невъзможна операция през 1954 г., но възможна днес с преодоляването на границите в производството на керамика. Едно техническо предизвикателство, преодоляно със стил.Реклама от 1950-те на Ponti Z, проектирана от Джо Понти. Бестселър на компанията в продължение на много десетилетия.


На пазара се предлагат два модела: бял и черен гланц. Проектирана също с идеята да обзаведе обществени пространства, мивката Tipo-Z има ярък характер и изненадва с изключителното си качество.