ПИТИЕТА ДИЗАЙН ЦВЕТЯ ФОНДАЦИИ МОДА ГРАДСКИ ЖИВОТ АРХИТЕКТУРА ХРАНА АТЕЛИЕТА ИЗКУСТВО КНИГИ РАЗХОДКИ

Когато се разхождате из Милано (тук хората не се скитат), обикновено сте заети от мислите си и сте склонни да гледате тротоара, светофарите, мобилния си телефон. Опитвате да стигнете там, накъдето сте тръгнали, възможно най-бързо. Но ако изпреварите времето и Ви останат няколко минути до срещата, Вие всъщност се влюбвате в това, което Ви заобикаля, това е един прекрасен ден - "... онова ломбардско небе, толкова красиво, когато е красиво, толкова прекрасно, толкова спокойно. " Никога Манцони не е бил по-обективен - осъзнаваме, че се намираме в древен и същевременно динамичен град, живеещ в своето минало, но винаги с поглед към едно шуптящо и многолико бъдеще, пропито с култура и насочено към нещонеизвестно. Милано се развива и трансформира с бързи темпове, но винаги трезво, осъзнато и сдържано. Когато преминавате през него, можете да преоткриете познати места и да попаднете на нови, които никога не сте забелязвали. Кратка разходка из кварталите на града, дори в предградията, е достатъчна, за да бъдете изумени от нещо неочаквано.

Разбира се, винаги можете да разчитате на въздействието на важни забележителности, като Дуомо, Санта Мариа де ла Грацие, новия Пиаца Гае Ауленти и Боско Вертикале наблизо, Пирелоне (точен пример за модерност), новия кампус на университета Бокони, но малък салон за сладолед или книжарница, останали недокоснати от времето, са просто безценни. Като добри търсачи на съкровища, ние избрахме няколко адреса - физически, духовни и, разбира се, исторически места, които да откриете.


Напред , назад, пълен напред /Изследване на града

Liberia Cento Fiori е създадена през 1975 г. и е първата книжарница, специализирана в психологията. След основен ремонт, тя се отваря отново в собствения си стил, разширявайки предлагането си, като същевременно запазва фокус върху малки независими издателства. Понякога влизате тук в търсене на бестселър, за да се изгубите в лабиринт от заглавия и накрая излизате с книги, които никога не сте знаели, че можете да намерите. Ще бъдете изненадани от броя на нещата в стил „Миланезе“, които можете да намерите тук, започвайки от логото, проектирано от Барбара Каланка. Piazzale Dateo 5 tel. 02/36577757

Тайнствени бани

Някога обществен басейн на открито, който благодарение на визията на Андре Шама и архитектурния проект на Микеле Де Луки, е превърнат в Тайнствени бани. Това е очарователно пространство, което популяризира културни дейности целогодишно. В непосредствена близост до театър "Франко Паренти", това е място, което миланците наистина харесват, отворено и за частни събития.

> www.bagnimisteriosi.com

ПОРТА РОМАНА + КОРВЕТО

Пространство към изкуството

Проектирана от студио OMA, основано от Рем Колхаас, фондация Prada съчетава вече съществуващи сгради и три нови конструкции, включително девететажната кула с ресторант на върха с изглед към града. Сред постоянните колекции и временни изложби, не пропускайте Grotto, специфична за сайта работа на Томас Деманд и бара, проектиран от Уес Андерсен. Има и детска работилница. Обсерваторията е посветена на фотографията, друго изложбено пространство в сърцето на града, с изглед към Октагона в историческата галерия Виторио Емануеле II.

> www.fondazioneprada.org

Свободни списания

Фотография, изкуство, мода, дизайн, музика и еротична литература в над 250 внимателно подбрани международни списания. Читалнята е място за срещи на ентусиасти, но и на тези, които просто имат желание да разлистват авангардни списания.

> www.readingroom.it

Минималистична елегантност

За съвременно изследване на авангардната мода, изкуство и култура, изтънченото ателие на Фабио Куаранта представя Montesalieri, колекция от мъжки костюми и андрогенни дамски дрехи. При уговорка.

> www.fabioquaranta.it

ПОРТА ДЖЕНОВА

Издателство за дизайн

Издателството Corraini Editore на улица Савона предлага италианска и международна селекция от книги по дизайн, архитектура, изкуство, фотография, мода, графика. Благодарение на партньорството с Бруно Мунари, особено внимание е отделено на света на детските книги на художника. Предмети и малки аксесоари за обзавеждане можете също да намерите тук.

> www.corraini.com

Силоз за мода

Бивш склад за зърно (оттук и името), реновиран от Джорджо Армани, приютява представянето професионалната история на този велик моден дизайнер. Постоянна колекция, разделена на теми, от негови творби, които продължават да вдъхновяват. На разположение са няколко зони за временни изложби, кафене с изглед към вътрешния двор и дигитализиран архив. Открийте повече.

> www.armanisilos.com

Питие при Булони

Богат избор от изискани вина и ликьори и няколко маси, за да се насладите на чаша и отлични мезета. Да не пропуснете и творбите на майстора на футуристите Енрико Прамполини, които от 1923 са изложени тук.

> www.bottiglieriabulloni.it

Винарна

Малко маси на тротоара, малко вътре, винаги заети от ценители на хубавото вино. La Coloniale е търсен магазин за вино с повече от 1000 марки вина и избор на гурме продукти за всички вкусове. Това е точният адрес за взискателни експерти.

> www.lacoloniale.com

Зад кулисите на театър alla Scala

Ателиетата на театър alla Scala се помещават в бившето индустриално селище на стоманодобивните заводи Ansaldo. Внушителна постройка, разделена на три павилиона, побиращи сценичните декори на театъра. Тук се пазят над 60 000 костюма, има репетиционни зали за хор и режисурата. Посещения с екскурзовод се организират по уговорка.

> www.teatroallascala.org/it/ laboratori/ansaldo.html

База за култура

В бившия индустриален комплекс Ansaldo, един от най-важните проекти за градска регенерация в Европа, се намира Base, 12 000 кв.м. лаборатории, изложбени пространства, работилници, конференции и резиденция за художници. Също така има бистро и евтин, но изискан хотел casaBase, създаден чрез смесване на стилове, винтидж предмети и дизайнерски прототипи.

> www.base.milano.it

ТИЧИНЕЗЕ

Отдих сред руините

Археологически парк, който съхранява останките от римски амфитеатър. Място на спокойствие, където можете да си поемете дъх. В близост е Антиквариатът на Алда Леви, участвал в първите разкопки през 1936 г. Това е бивш монашески манастир, в момента седалище на Агенциата за археологическо наследство на Ломбардия. Отворено за обществеността.

> www.parcoanfiteatromilano. beniculturali.it/index.php?it/315/ antiquarium-alda-levi

Бронзов занаятчия

От четири поколения те правят аксесоари за дома от месинг и бронз. Тук аксесоарите за баня и дръжките са реплики на древни предмети. Древният свят все още намира място в съвременния дом.

> www.caratibronzista.com

Le polveri

В магазина Aurora Zancanaro на площ 50 кв.м., реновиран от Марина Синибалди, човек може да се наслади на магията на необикновеното приготвяне на хляб. Тук всичко е замесено от закваска и брашно, произведено от малки занаятчийски мелници. Ежедневно се пече хляб, пици, сладки и солени бисквити с най-високо качество. Отлични панетоне и коломба.

> www.lepolveri.com > www.marinasinibaldibenatti.com

Религия и още нещо

Манастирите на Sant’Eustorgio са символ на историята на религиозната традиция на Милано. От 2016 г. те са част от музеен комплекс - те включват базиликата Sant’Eustorgio, музея на базиликата Sant’Eustorgio и епархийския музей на Карло Мария Мартини. В помещенията се провеждат различни културни и религиозни инициативи.

www.chiostrisanteustorgio.it

Сред прелестите на миланските дами е съчетаването на чисти скъпоценни камъни и семпли златни ленти. Бижутата на Марта Кафарели и Виола Най Олеари са колкото прости, толкова специални. Те са замислени като истории и са вдъхновени от света, който ни заобикаля: природата, децата, думите, тайните, животните, корените. Бижута Atelier VM, от 1998 г.

> www.ateliervm.com

Повече от книжарница

Verso е книжарница-лаборатория с прилежащо кафене, предлагаща читателски срещи. Това е идеалното място за почивка и организиране на бизнес срещи, докато отпивате кафе, билков чай или чаша вино. Освен презентации на книги, редовно се организират тематични срещи, четения, курсове, кабаре и театрални вечери.

> www.libreriaverso.com

По флорентински

Специалитет номер едно е пица al trancio - дебела, хрупкава, вкусна, с или без топинг - сервирана на парчета, прясно изпечена в дървена фурна. В обстановка от 70-те години менюто предлага и специални ястия, приготвени с внимателен избор на съставки, според тосканската традиция. Vitello tonnato е отличен. От 1927г.

> www.anticapizzeriafiorentina.it

В Червената църква

Завършена през 1932 г. по проект на архитекта Джовани Муцио, тя изглежда скромна по отношение на декорация и стил. От 1997 г., благодарение на участието на Dia Art Foundation и Fondazione Prada, църквата постоянно е домакин на Untitled, последната творба на минималистичния художник Дан Флавин, завършена два дни преди смъртта му през 1996 г. Трябва да се види.

> www.fondazioneprada.org/project/chiesa-rossa/z > www.parrocchiachiesarossa.net

Ателие за идеи

Малко пространство с широка културна визия. Mega е място, където изкуството, архитектурата, дизайнът, музиката, фотографията, издателството и киното се допълват и си взаимодействат.

> www.megamegamega.it

ВАГНЕР

Архивите на Джо Понти

Архивите на Джо Понти се намират в бившето ателие на архитекта, намиращо се на улица Dezza 49, където е живял и работил. Това е архив на фотографски материали от студиото Понти, събрани от дъщеря му Лиза за издаването на книгата й "Джо Понти, операта", както и за важни допълнения с нови снимки и информация, събрани от Салваторе Лицитра след 1996 г.

> www.gioponti.org

Аромати от Близкия изток

Тук се сервират най-добрите бургери в Милано. Също така кошер, т.е. приготвени по еврейските обичаи. Denzel е малко, декорирано с вкус място. Богат избор от ястия, които включват рибни и вегетариански ястия.

> www.denzel.it

Тратория от миналото

Тагиура е основан през 1963 г. като кафене с билярд. Години по-късно, когато наблизо бяха построени офиси, е добавен ресторант. Тук се сервират студени плата и апетайзери от козе сирене. Менюто е а ла карт. Отлична прясна паста и ризото.

> www.tagiura.it

ЦЕНТЪР

Питие в Галерията

Любимото на Верди и Тосканини кафене след театър. Тук Дудович и Кара обичаха да прекарват до късно през нощта. Крал Умберто го обичаше, защото „кафето е най-доброто в града“. Умберто Бочони го изобразява в много известната Rissa in Galleria. Днес е място за срещи, потопено в история и култура, повече от кафене, това е градска забележителност, където стилът е безпогрешен. Коктейл с Кампари е абсолютно задължителен.

> www.caffemiani.it/it/

Лулите на Ноли

Този исторически магазин в Галерия Виторио Емануеле предлага селекция от най-добрите артикули за пушачи: лули, пури и аксесоари. Тютюните се съхраняват в специални овлажнители, за да се гарантира аромат и свежест. Предлагат се и онлайн.

> www.nolipipe.it

Архитектура, скрита зад букетите

Ако търсите незабравим букет цветя, това е правилният адрес. В това историческо място на улица Манцони, проектирано от Гулиелмо Улрих, изборът на цветя никога не е тривиален. Малките бюра Ви подканят да да надпишете картичка.

> www.angeloradaelli.business.site

Акиле Кастилиони

Всичко е така, както е било по времето на великия Учител. Рафтовете са пълни с предмети, книги, прототипи. Организиран от наследниците на Кастилиони архив на всички произведения и материали, свързани с дейността на Кастильони. Тук периодично се провеждат изложби, конференции и тематични лекции.

Коренте

Фондацията Коренте се намира в Casa delle Rondini, чиято фасада е изцяло украсена с полихромна майолика от Ернесто Трекани. В него се помещава специализирана библиотека и архивни колекции. Богата програма за изложби и конференции, която варира от политическа философия до естетика, от история на изкуството до градоустройство, от психоанализа до литература, от театър до фотография, определено привлекателна.

> www.fondazionecorrente.org

Диалог в тъмното

Това е миланска асоциация, която подпомага хората с увредено зрение. Преди няколко години те създадоха сензорен маршрут Dialogo nel Buio, изложба при пълното отсъствие на светлина, където посетителите трябва да разчитат изключително на останалите четири сетива, за да изследват околната среда. Изисква се резервация.

> www.dialogonelbuio.org > www.istciechimilano.it

Ротондата на децата

Ротондата, построена в края на 1600 г. в бароков стил, първоначално е замислена като гробище на прилежащата болница Ca 'Granda. Днес това е зелено пространство, отворено за обществеността, дом на временни изложби и културни събития. В него се помещава първият детски музей в града (MUBA). > www.lombardiabeniculturali.it/ architetture/schede/LMD80-00207/

Любов към изкуството

Създадена по волята на Джорджо Кариеро, фондацията, носеща същото име, има за цел да изследва нови граници и не е свързана с частна колекция. Предназначено за ентусиасти, но също така място за срещи и съвременно изкуство. Пространство, проектирано от приятеля на г-н Кариеро, Гае Ауленти.

> www.fondazionecarriero.org/it/

Поглед към небето

"Включен в живата система на мегаполиса и уединен едновременно". Ето как архитектът, който го е проектирал, Пиеро Порталупи, описва Планетариума. Открит за първи път през 1930 г., той е създаден от италиано-швейцареца Улрико Хоепли, основател на издателството, носещо неговото име, специализирано главно в научни текстове - който завещава този малък скъпоценен камък на града. > www.lofficina.eu

Елегантност и изследвания

Нина Яшар винаги се е занимавала с дизайн. Галериите й са задължителни за феновете на дизайнерски проекти. Нина организира тематични изложби, публикува книги и следва няколко дизайнера. Прозорците на улица Spiga винаги имат силно визуално въздействие и показват задълбочена изследователска работа. В депото на улица Jenner, бивше индустриално пространство, реновирано от архитект Масимилиано Локатели, на различни етажи в сградата са изложени различни колекции: наистина грандиозно. Заслужава си посещение.

> www.anacondamilano.com

Стара аристокрация

“Аз съм любов”, филм, режисиран от Лука Гуаданино, постави под прожекторите вилата, проектирана в началото на 30-те години от архитекта Пиеро Порталупи. В резиденцията, заобиколена от уединена градина в центъра на града, атмосферата между двете войни все още се усеща. Тук се помещават невероятни шедьоври на изкуството. По волята на сестрите Неки резиденцията е отворена за обществеността и се управлява от FAI, Италианският национален фонд.

> www.fondoambiente.it/luoghi/ villa-necchi-campiglio

Шапка - скулптура

Креативна шапкарска работилница, в която се изработват шапки по мярка с фантазия, превръщайки ги в малки и поетични скулптури. В ръцете на Антонина Нафи Де Лука, дизайнер на шапки, стари и неизползваеми шапки заживяват отново. Феновете на бутикови шапки и тюрбани нека запомнят този адрес. > www.altalen.it

Парченце история

През 1695 г. е издигната Ossario degli Innocenti, така наречената от миланците „Костница на невинните“, след рухването на църквата в съседство и когато гробището е станало твърде тясно. След това костите са пренесени в съществуващата църква Дева Мария, в Сан Себастиано и Сант'Амброджо. Историческо място за поклонение и отдаване на почит.

> www.sanbernardinoalleossa.it

Павилион

Изглежда като всеки друг павилион, обаче, освен че предлага изтънчена селекция от висококачествени цветя, тук се предлага дизайн и стилизиране, създавайки въздействащи декоративни композиции.

> www.fioraiomilano.com/fioraio-san-babila-milano/

Изкуство, което да видите

Една истинска отправна точка в света на съвременното изкуство. Повече от 30 години тя играе ключова роля за представяне на италианските художници на света и на международни дизайнери в Милано. Наскоро се отвори ново изложбено пространство в прекрасен апартамент, проектиран от Пиеро Порталупи, освен галерията на площад Пиацета Белджойосо. Лондон, Хонконг и Париж са другите градове, в които има изложбени пространства. Освен това можете да видите VSpace - виртуална галерия по време на Covid

> www.massimodecarlo.com

Втора употреба

Луиза Севезе е обучена в света на тъканите и през 1996 г. основава марката Riedizioni, базирана на философията за повторно използване на два противоположни материала: тъкани и пластмаса. Така се създават изискани и оригинални чанти, покривки, аксесоари за дрехи. По поръчка.

> www.riedizioni.com

МАГЕНТА

Галерия Ро

Преди е било магазин за вратовръзки, а сега пространство, посветено на културата на дизайна. Място с голям чар и с изглед към вътрешна градина. Създадено от Росана Орланди, то е и дом на проекта Guiltness Plastic, куриран от Росана и нейната дъщеря Николета за оползотворяване на пластмасови отпадъци. Не е за изпускане. > www.rossanaorlandi.com

Неустоими изкушения

Техните захаросани кестени са най-добрите в града. Сладкарница Giovanni Galli приготвя също така известния Boeri (шоколадови череши с ликьор), шоколадови пралини и бадемова паста. Магазинът Corso di Porta Romana все още запазва оригиналния си дървен плот. Всичко е направено на ръка, както е било някога. Семейна традиция, започнала през 1911г. > www.giovannigalli.com

Гурме Панини

De Santis е истинска отправна точка. От 1964 г. в този магазин от 13 квадратни метра се приготвят сочни сандвичи по над 200 рецепти, на които не можеш да устоиш. Успехът доведе до отварянето на други клонове: на последния етаж на la Rinascente и на Via Cesare Battisti, на един хвърлей от съдебната палата. > www.paninidesantis.it

Единствено пица

Meucci има само тринадесет маси и се намира недалеч от театър Dal Verme. Клиентите са привлечени не от околната среда, а от тънката и добре изпечена пица, която се сервира тук. Приветлив персонал и разумни цени. > Via San Giovanni sul Muro, 18 tel. 02 86450526

Произхода на проектите

Един адрес на вниманието на любителите на индустриалния дизайн. В Архива на Bruno Danese и Franco Meneguzzo е събрано огромно наследство, > www.fondazionevodozdanese.org

Фондация Порталупи

В сграда от 1930 г., проектирана от самия Порталупи и където се е намирало ателието на миланския архитект, се помещава фондацията. Тук се провеждат изложби и конференции в две големи стаи, възстановени до съвършенство. Голяма библиотека и архив с мебели, предмети, филми и фотографии са на разположение за проучвания и изследвания. > www.portaluppi.org

В света на класиката

Това е отправна точка на града за класическа музика. Музикални партитури, LP, CD и DVD на най-добрите музикални продукции. Каталогът Edizioni Discantica е доста богат. > www.discantica.it > www.bottiglieriabulloni.it

Оптична илюзия

В малката църква Санта Мария в Сан Сатиро близо до Дуомо има истинско ренесансово съкровище: фалшивият хор Браманте, шедьовър на илюзията. Не е за изпускане! > Via Torino 17

Ca 'Granda

Проектът се приписва на Филарете, който през 1457 г. започва строежа на голямата градска болница. Работите са завършени през седемнадесети век и днес квадратният двор с внушителни размери е част от Миланския Университет. Заслужава посещение. > www.unimi.it/it

Сладкарница на модата

Сред най-старите сладкарници в града със страст към съвършенство, предавана от поколения. Marchesi предлага сладкиши и пралини като в миналото, както и вкусни солени ястия. Той има и два нови клона: на улица Montenapoleone 9 и в Galleria Vittorio Emanuele II благодарение на подкрепата на Prada. > www.pasticceriamarchesi.com

Франко Албини

Създаден да популяризира „честен и етичен“ начин на проектиране в бившето седалище на архитектурната фирма на Франко Албини и Франка Хелг на улица Telesio 13, където се съхраняват около 22 000 рисунки, фотографският архив с повече от 6000 снимки и 2500 слайда, както както и макети, писания, писма, технически доклади, книги и списания, принадлежащи на библиотеката на студиото. > www.francoalbini.com

Всичко за керамиката

Лаборатория, галерия, издателство и биенале. Всички посветени на света на съвременната керамика. Между изкуството и дизайна, той популяризира повече от 20 художници от Италия и чужбина. > www.officinesaffi.com

НОЛО

Кварталът

Един от първите покрити пазари в града, датиращ от 1933 г., неговият рационален свод, напомнящ за големите железопътни гари от 19-ти век. Днес, както и вчера, в него се намират няколко павилиона за храна, ресторант със специалитети от Пулия и малък бар. Пулсиращото сърце на оживения квартал Ноло. Viale Monza, 54

Перуански вкус

El Chiorrillano предлага най-добрата кухня на Андите в града. Тя включва от свежо чевиче до типичното тирадито от сурова риба, жълто чили и рокото: Не пропускайте да опитате коктейла Pisco Sour, предлаган за добре дошли. Не липсват популярни латиноамерикански мелодии по време на вечерята. Via Ferrante Aporti, 28 Tel. 02/2847802

Дизайн и деликатеси

Първото място за кафе-дизайн в Милано. От една страна, те създават графичен дизайн и комуникация; от друга страна - предлагат аперитиви с деликатеси. Жива музика. > www.salumeriadeldesign.com

Вкусни открития

Общата страст към кафето и виното създадоха Caffineria. Сутрин кроасани и димящо кафесе сервират на клиенти, които се опитват да работят залепени за екрана на компютрите си; вечер селекция от вина от независими производители отваря нови хоризонти. На стената виси китара за желаещите да забавляват публиката. > www.caffineria-milano.it

Милано се издига — в 12 архитектурни образци

Триеналето на Милано от Giovanni Muzio — 1931/33 Viale Alemagna 6

Bosco Verticale от Stefano Boeri, Gianandrea Barreca и Giovanni La Varra — 2014 Torre De Castillia

Университет Bocconi от Giuseppe Pagano — 1936/42 Via Sarfatti 25

Кампус на Университет Bocconi от Studio SANAA — 2019 Via Castelbarco 27

Небостъргач Pirelli или Pirellone от Gio Ponti — 1960 Via Fabio Filzi 22 – Piazzale Duca d’Aosta 5-7a

Casa Rustici от Pietro Lingeri e Giuseppe Terragni 1933/35, Corso Sempione 36

Fondazione Feltrinelli by Herzog&DeMeuron — 2016 Viale Pasubio e viale Crispi

Двореца INA от Piero Bottoni — 1953/58 Corso Sempione 33

Torre Prada by Rem Koolhaas — 2018 Viale Isarco 2

Кулата Velasca от BBPR — 1961 Piazza Velasca 5

Двореца Lombardia от Pei Cobb Freed & Partners, Caputo Partnership, SDPartners — 2010 Piazza Città di Lombardia

Нов Bocconi от Grafton Architects — 2008 viale Guglielmo Röntgen 1

Скулптури за носене

Нейните бижута, предимно от бронз и вдъхновени от природата, са малки модулни скулптури. Най-известната колекция Pistilli се изразява най-добре в пръстените. Творчеството на Моника Кастильони няма граници и се простира до фотографията. Тя живее между Милано и Ню Йорк. > www.monicacastiglioni.com

ИЗОЛА

Единствени по рода си

Algranti Lab работят основно по поръчка с различна степен на персонализация. Използват рециклирани материали, като например желязо и дърво, от които създават уникати. Тук ще намерите маси, шкафове,кухни, библиотеки. Открийте ги. > www.algrantilab.it

Като на базар

African Oriental Craft е основан в Милано през далечната 1965 г. и е център на еритрейската общност в Милано. Място за срещи и работа, нещо средно между ислямските сукове и близкоизточните базари. Продажба на едро и дребно на ръчно изработени етно предмети главно от Африка и Близкия изток. > www.aoc34.it

Джаз преди всичко

Клуб, музика, ресторант. Това е Blue Note. "Меката" на джаз музиката, световно известен с многобройните си места (в Ню Йорк е митично). Той е домакин на около 350 шоута годишно, а седмичната програма от вторник до неделя включва два концерта на ден. > www.bluenotemilano.com

УЛИЦА ПАОЛО САРПИ

Вечни скулптури

17 препоръчителни маршрута, карта за намиране на пътя и обиколка с екскурзовод. Истински музей на открито. Поради високата художествена стойност на скулптурите и архитектурата, Cimitero Monumentale е сред най-посетените гробища в Италия и Европа. > monumentale.comune.milano.it

Проект с елегантност

Луиза дела Пиане ръководи галерия на нейно име от 1994 г. През всичките тези години тя извършва умела изследователска работа в областта на декоративното изкуство, 20-ти век и съвременен дизайн. Тя курира изложби и издирва ексклузивни мебели. Грацията и елегантността на домакинята придават уникален отпечатък на това специално място. > www.gallerialuisadellepiane.it

Китайска бърза храна

Всеки, който мине край ресторантчето за равиоли Сарпи, може да види приготовленията за китайските равиоли, които се готвят на пара. Пълнежът от месо идва от близката транжорна Сиртори. Задължително се отбийте. Via Paolo Sarpi, 27

Вино и поезия

Винарна Изола е мястото, където можете да намерите евтино и качествено вино за ежедневна консумация. Не липсват най-търсените марки. На гишето се сервират вкусни мезета, които вървят с чаша вино. Вторник е поетична вечер, а някои от стиховете се четат дори на местния диалект. > www.cantineisola.com

БРЕРА

Зеленчукова градина насред града

Това е историческа градина, създадена по волята на императрица Мария Терезия от Австрия. Ботаническата градина Брера е запазила оригиналния си вид. Тук вековните дървета като прочутото гинко билоба се пазят с най-голямо внимание. Заслужава си разходката през пролетта. > www.ortibotanici.unimi.it/en/

Архитектурни чертежи

Специализирала в областта на архитектурния дизайн, Антония Яноне подбира произведенията на национални и международни дизайнери от 1977 г. През годините тя разширява интересите си към сценографията и дизайна. През 2019 г. отвори втора галерия в Пиетрасанта, Лука. > www.antoniajannone.it

На две колела

От 1900 г. насам това е адрес за любителите на велосипеди. В магазина Rossignoli в Corso Garibaldi можете също да наемете градски велосипеди. > www.rossignoli.it

След театъра

Докато приготвят масата Ви, мажете да изпиете чаша на малък плот до входа. Дървено сепаре, в което да опитате регионални и ломбардски специалитети. В La Libera масата срещу кухнята е само за редовните посетители. Спагетите с доматен сос и котлетите по милански са божествени. > www.lalibera.it

Дизайнерски шапки

Шапките говорят много за личността на човек. Италиано - белгийската дизайнерка Женевие Ксае знае това добре. Нейната марка Flapper отговаря на различни вкусове и умело съчетава функционалност и естетика, експериментирайки с иновативни тъкани. Майсторство, 100% произведено в Италия. > www.flapper.it

Внимание към детайла

Първата колекция от 2006 г. бе замислена като подарък за съпругата му: да създаде основен гардероб за жени: палто, късо палто и четири пуловера. Шоурумът на Massimo Alba е обзаведен като дом. Качеството на материалите е звездно. Подценяваната и изтънчената елегантност са запазена марка и за мъжкото облекло. > www.massimoalba.com

Кафенето на артистите

Да разказваш за кафене Ямайка означава да разказваш историята на Брера, за 50-те и 60-те години на Милано, за италианското изкуство от миналия век. Оживената и смесена квартална атмосфера, каквато я познаваме сега, всъщност започва в това кафене. Всички са били тук: от Лусио Фонтана до Пиеро Манцони, от Уго Мулас до Гуалтиеро Маркези, от Унгарети до Квазимодо. > www.jamaicabar.it

BAM: библиотека на дърветата

Проектиран от холандското студио Inside Outside | Петра Блайс, 10-те хектара от този новосъздаден парк (открит през 2018 г.) предлага изискана ботаническа колекция. Зелената пътека е част от реконструкцията на района на Порта Нуова. Красиви градски мебели и зони за игра. Управлява се от Coima.

> www.bam.milano.it

ПОРТА ВЕНЕЦИЯ + ЧИТА СТУДИ + ЦЕНТРАЛЕ

Танци като едно време

Винтидж атмосферата на старото Милано. Място, където можете да танцувате като на бал в събота вечер и буги вуги в неделя вечер. Вход само за членове и скромни цени. Висшето общество обича да организира своите частни събития тук. Via Alvise Cadamosto, 2/A Tel. 02 204 3765

Японска тратория

Малка японска кухня, която от десетилетия приготвя суши и сашими като в Токио. Опашката на входа е практически неизбежна, но атмосферата и деликатността на прясната риба Ви карат да забравите времето, което сте прекарали в очакване. Има и малък кът за хранителни стоки. Отсреща е Shiro, същото заведение, но с по-удобен ресторант и с по-разнообразно меню. > www.ristoranteshiropoporoya.it

Ориенталски тъкани

Лиза Корти съхранява в паметта си красотата на цветовете на Африка, като по-късно добавя цветовете на Индия. Нейните колекции са вдъхновени от тези култури: покривки, възглавници, шалтета и аксесоари за дома. Колекцията дамски дрехи се обновява всеки сезон. Етно вкус, популярен в града. > www.lisacorti.com/it/

Спомени от ъндърграунда

През 1926 г. под кръговото на Порта Венеция по проект на архитект Порталупи бе открито елегантно и обширно пространство, посветено на грижата за тялото. Там се разполагаха бръснари, фризьори и маникюристи. Също така телефон, чейндж бюро, туристическата агенция, машинопис и пералня. Имаше и спа зона, оборудвана с продукти за баня на Идеал Стандарт. Днес това място е домакин на изложби на съвременно изкуство по време на градските събития. Турове с екскурзовод при заявка. > www.fondoambiente.it/luoghi/ albergo-diurno-venezia

Mudima

Създадена от Джино Ди Маджо през 1989г., тя е първата италианска фондация за съвременно изкуство. Целта й е изучаване на международния творчески опит в областта на визуалното изкуство, музиката и съвременната литература. > www.mudima.netet

Елегантността на иронията

Пиеро Форнасети беше един от най-многостранните италиански творци с неудържим творчески нюх. Насърчен от приятеля си Джо Понти, той започва да произвежда мебели и аксесоари за обзавеждане, използвайки различни похвати. В течение на кариерата си той е създал над 13 000 творби. Днес синът му Барнаба продължава делото на баща си с оригиналност и умения в шоурума си на улица Senato. Заслужава си да се посети. > www.fornasetti.com

Седемте небесни дворци

Pirelli HangarBicocca е едно от най-големите хоризонтални изложбени пространства в Европа. Всяка година той представя временни изложби на италиански и международни художници, както и постоянната изложба на известното произведение на Анселм Кийфер, I Sette Palazzi Celesti 2004-2015 ("Седем небесни дворци"). Помещенията са трансформирани от индустриални халета в място за популяризиране на съвременно изкуство. Не липсват и образователни дейности. Посетителите могат да намерят книжарница и бистро за кратка почивка.

Най-добрият сладолед

Милано истински обича сладоледа. Миланци често се надпреварват да намерят най-доброто място за сладолед. Няколко години отне на Джова да постигне такъв върховен вкус, променяйки видовете според сезона. Сметановите сладоледи и тези с ликьор Амарили са превъзходни.

Авангардна мода

В перфектен баланс между естетика и функционалност, този магазин продава съвременни трансформируеми и многофункционални дрехи. Marios е бранд, но и модна концепция за осъзнати потребители > www.marios.eu

Интернационален вкус

Този бивш склад за текстил е превърнат в лофт пространство на площ 700 км. м. с височина 12 м., декорирано с вкус в стил Мебиус. Разполага с отворена кухня и плот, където се сервират изключителни коктейли. Човек остава с впечатление, че е някъде в Ню Йорк, но вековното маслиново дърво ви връща в Средиземноморието. Фюжън кухня и напитки. > www.moebiusmilano.it

При Пиеро и Пиа

Уютна атмосфера, дистанцирани маси, картини по стените. Може да се каже, че това е ресторант от миналото, където грижата за ястията, традиционна кухня от Пиаченца, преминава в учтиво и дискретно гостоприемство. Ако опитате веднъж, няма как да не повторите. > www.pieroepia.com

Дизайнерско питие

Историческо място, обичано от всички. През седмицата на дизайна гъмжи от дизайнери от цял свят. Тук за първи път са създадени известната напитка Negroni Sbagliato и Mangia e Bevi. Маурицио Стокето, барман и собственик, посреща гостите с изключителна учтивост. Маси на открито през лятото. > www.barbasso.com/en/bar

Гурме пазаруване

Една от най-старите милански компании, основана през 1860 г., наскоро се премести, без да променя традицията си, предавана от поколения насам. В огромния магазин на улица Ославия рафтовете са пълни с тенджери, форми, гювечи, съдове за фурна, чинии и чаши с всякакви размери и готварски книги. Всичко за професионалисти и непрофесионалисти. Не липсват курсове за готвене, демонстрации и събития, както за гастрономи, така и за професионалисти.

Casa Boschi Di Stefano

Построена от Пиеро Порталупи, това е къща музей, която разказва историята на Милано от тридесетте години. Тук се е обучавал и архитектът и дизайнер Алесандро Мендини, внук на колекционерите. Сред изложените творби са Благовещение от Алберто Савинио и такива на Лусио Фонтана. > www.fondazioneboschidistefano.it

От мода до изкуство

Партньорството на историческите марки за дрехи Slam Jam и Carhartt Wip създаде многофункционално пространство, генератор на идеи. Проектиран от Андреа Капуто, Spazio Maiocchi се състои от ателиета и изложбени пространства на Kaleidoscope, миланска компания, добре позната в света на съвременното изкуство. Заслужава си посещение. > www.spaziomaiocchi.com > www.andreacaputo.com