Всяка материя си има своя история. Тя може да разказва за творчество или революционност, за иновации или изключителност, за проучвания или устойчивост. Изкуството да се тъче бележи началото си от зората на цивилизацията и съпътства социалната еволюция на човечеството.Избор в подкрепа на по-забавения начин на живот, с повече респект към природата и околната среда.


Елегантността на памука

Памукът е храст от семейство Слезови (Malvaceae), произхождащ от Индия, тропическите и субтропичните райони на Африка и Америка. Внесен е в Европа от арабите. От години редица страни опитват да превърнат културите от растението в органичен памук. Това се прави по строги процедури и правила, с цел поддържане на високи стандарти за качество. В момента основните производители на органичен памук са Индия, Китай, Киргизстан и Турция.


Палми и одеяла

Tre Palma (от итал.: Три палми) е марката, създадена от Кристина Мария Линк за производство на елегантен и уникален текстил, изработен по традициите на висшата мода. Благодарение на умелото използване на висококачествени материи, като кадифе, кашмир, скъпи вълни и вълни от алпака, коприна и кожени ресни, се произвеждат ръчно изработени одеяла за легла и дивани. Нейните творения представят игри на цветове, мисли и спомени, които придават живот на пространството, като едновременно с това го обзавеждат. Емоционална среща на изкуството с дизайна. www. artemest.com/artisans/tre-palma

Популярни геометрични фигури

Килимите Pezzotto се изработват изцяло ръчно. Те са от селски произход и се произвеждат във Валтелина от векове. Компанията Ruffoni ги произвежда от 1935 г. Серията й Dentoo включва традиционни дизайни, като ромбове и пламъци. Килимите са направени от вълна за вътъка и памук за основата. Подходящи за всяка стая във Вашия дом. www.ruffonipezzotti.it

В търсене на хармония

Хиляда тъкачи, дванадесет острова, галерия за продажба на дребно в Бали и онлайн търговия. Всичко това е обхванато от базираната в Индонезия компания Thread of Life (Нишката на живота), която от 1998 г. помага на местните занаятчии да се развиват в независими клъстери на микроикономиката. На снимката: Таис, саронг, изтъкан от Ребека Мелу на остров Тимор. Стилизираната рисунка на молеща се богомолка символизира пътя на предците, молещи за напътствия за това, как да живеят в хармония. Instagram, Facebook and Pinterest: @threadsoflifebali www.threadsoflife.com


Влакна от ново поколение

Плат, направен от влакната на бананови листа. Създаден е от холандката Паулиен Набен, която след обучение в Академията за дизайн в Айндховен работи в Руанда, за да развива независим текстилен бизнес в страната. Ambara е името на проекта. Конкретно ориентиран към устойчивото развитие и противопоставяне не синтетичните материали.

Instagram: @pauliennabben


Етиопска мекота

Кърпите WaKe се произвеждат с четири традиционни стана, които придават на тъканта специфичен триизмерен изглед. Те са произведени от Sabahar, етиопска компания, ангажирана със запазването на древните занаятчийски техники и ръчното предене. Всички копринени или местни ленени изделия на компанията са стриктно органични.

www.sabahar.com

Древни тъкани Nanaka Aimara е боливийска тъкан, датираща от първата половина на XIX век. Възстановена е от галерия Moshe Tabibnia, изложбено пространство в квартал Брера, в сърцето на Милано, което същевременно е и лаборатория за анализ и реставрация, учебен център, библиотека и специализирано издателство. Ценна дестинация за любителите на антични материи.

www.moshetabibnia.com

Дизайнерски пискюли

Защитете се от вледеняващия студ на планината Атлас с батания, типично берберско вълнено одеяло, завършващо с големи пискюли. Днес тези одеала са пресъздадени от L'Aviva Home, студио за продуктов дизайн, базирано в Ню Йорк, което ги произвежда в Маракеш. .

Американската марка може да се похвали с международен каталог с ексклузивни колекции за дома, разработени благодарение на сътрудничеството с майстори и занаятчии от цял свят. Студиото организира и работилници в занаятчийските ателиета на своите доставчици.

www.lavivahome.com

Уроците на Ганди в Мексико

Индийците постигнаха своята независимост през 1947 г. и благодарение на движението Хади, символ на националната гордост и на съпротивата срещу експлоатацията на британската индустрия за облекло. От Индия до Мексико производството на хади продължава да е популярно благодарение на Марк „Маркус“ Браун, който, следвайки икономическия модел и стратегия на Махатма Ганди, създаде Khadi Oaxaca в Сан Себастиан Рио Хондо. Занаятчиите все още тъкат органичен памук, боядисан с естествени пигменти. През 2015 г. беше основан и учебният център „Ananda“ - училище за деца, прилагащо метода на Монтесори.

www.khadioaxaca.com

Стил Фурошики

Furoshiki е многофункционална квадратна материя, използвана за носене на дрехи, подаръци, храна и други стоки. През периода Нара се използва за съхранение на предмети в императорските складове. После през периода Едо се ползва по време на пътуване. Musubi си сътрудничи с много японски занаятчии и всяка година предлага нови модели, създадени с авангардни материали и техники за боядисване. Не липсват работилници (уъркшопове) за разпространение на културата на Фурошики по целия свят. www.musubi-furoshiki.com Facebook: musubi.yamada Instagram: @musubiglobal

Нулев отпадък

В ателието си в Лондон Мария Сигма черпи вдъхновение от гръцките си корени, за да създава платове и аксесоари за обзавеждане за търговски обекти и жилища. Нейните творения са с нулево отрицателно въздействие върху околната среда благодарение на намаляването на отпадъците от преждите и на ненужните срязвания, съчетано с използването на енергоспестяващи и с минимален разхода на вода машини.

На снимката: Пано за стена на Хестия Андрос – осъвременена комбинация от традиционни техники на тъкане.

www.mariasigma.com video: www.mariasigma.com/about