ОБЕКТИ


Архитектура на благополучието

Atelier Collections трансформират и регенерират предишни колекции, за да вдъхнат живот на нови проекти. Те създават нова култура на интериорна архитектура, която превръща банята в лично убежище за грижа за себе си. Комплексен проект, който не налага определен стил, но предлага инструменти за създаване на неограничено многообразие от стилове.

През 2021 г. към Atelier Collections беше добавена новата колекция от санитарни изделия Linda. Благодарение на технологията Diamatec® линиите и дебелината са съществено редуцирани. Техническа иновация, която подобрява чистотата на линиите. На снимката мивка Linda, комбинирана със смесител Joy. На преден план свободно стоящата вана Linda-X.

Тази колекция е родена с респект към ДНК на Идеал Стандарт и с поглед към бъдещето.

„Понякога нарушаването на правилата означава единствено тяхното разширяване.“ Започваме с този стих на американската поетеса Мери Оливър за да се опитаме да разберем пътя, който трябва да извърви една творческа мисъл, за да постигне новаторство в изкуството. Способността да се наблюдава околния свят, да се усещат потребностите му, да се усвояват иновативни техники и материали, са само част от необходимите за създаване на изкуство фундаментални предпоставки. От решаващо значение е да се намери както смелост, така и сила, за да се надхвърли очакваното и да се тръгне по неизследвани или малко проучени пътища.

Ателието по дефиниция е мястото за експерименти и творчество. Работилница за идеи, които намират своята реализация, когато творецът се фокусира върху конкретна идея и знае точно как да придаде форма на онова, което е било осезаемо само в представите му. Затова Идеал Стандарт избра името Atelier, за да акцентира върху новаторския дух. Atelier Collections представляват синтез и израз на процес на иновация, те са волята и решимостта да се обнови концепцията за банята, да се утвърди нова култура на интериора. Всички колекции, които попадат под това определение, имат силно естетическо въздействие, като същевременно се открояват с изключителната си приспособимост и адаптивност.

Първоначалната идея е проста: да се предложи асортимент, позволяващ да се намери точен отговор за различни стилове и потребности на бъдещия ползвател на новата баня и да се предложат всички необходими за изработване на индивидуален проект инструменти. Включително емоционални цветове. Така че помещението за интимност да носи удоволствие от грижата както за тялото, така и за ума. Защото времето, отделяно в банята за грижи за красотата и за подмладяване, днес се цени повече от всякога. Там имате уговорена среща със самите себе си. За релаксация, крем, парфюм, ревитализиращ душ или освобождаваща вана. Там се озовавате в най-личното пространство в жилището, да се скриете, да слушате музика, да четете книга или да се насладите на тишината. И на това място е заобикалящият Ви интериор. Чувствени форми, цветове, качествени материали, светлини, аксесоари. Сетивата Ви желаят да се потопите дълбоко в него. Искате той да е перфектен, елегантен и иновативен като добре скроен по поръчка костюм. Изцяло съобразен с Вашите лични предпочитания.

Горе. Две скици на мивки Linda. Дизайнер Роберто Паломба и Людовика Серафини. Дясно. Поглед отгоре на мивка Linda-X разкрива както нейното ДНК, така и ултратънките й линии.

Заoблените форми на мивка Linda-X се съчетават идеално със смесител Joy с покритие Brushed Steel .

Atelier Collections са отговорът на този нов начин на проектиране на банята. Те са наследили силата на великите майстори, но актуализирана съобразно потребностите на съвременността. Всеки елемент от тези колекции се възприема като истинско произведение на интериорната архитектура. Преди всичко те предлагат нова форма на участие на бъдещия потребител, което напомня типичния начин, по който потребителят може да вземе участие в процеса на създаване в ателието, където идеалният проект преминава през внимателен подбор: на форми и цветове, на размер и емоции. Там продуктът се разглежда прецизно във всички аспекти, за да се постигнат оригинални решения за естетическа красота и удобна функционалност, постигнати с изключителна грижовност и неподвластна на времето елегантност. Поради всички тези причини Atelier Collections са революционен проект, отличаващ се с мощна визията, елегантност на формите, иновативност и безкрайни дизайнерски възможности. Това е идеалната лаборатория, където да намерите всички необходими инструменти, с които да приспособите по свой вкус помещението си за усамотяване. Архитектите и дизайнери Лудовика и Роберто Паломба са успели да предвидят тези промени и благодарение на старателната си дизайнерска работа и любовта си към шедьоврите на културното наследството, са разработили Atelier Collections, за да изградят новата култура на банята.


Съвременните бани все по-често се проектират "по мярка". Как можем да отговорим на тази потребност?

Прилагането на индивидуален подход при проектирането на санитарни продукти не е лесно. Отдавайки значимото на първоначалната идея, трябва да не забравяте и спецификите на промишленото производство. Керамиката е труден за оформяне материал и изисква техническа компетентност и сръчни ръце. Нарисуваната на хартия идея, трябва да може да се реализира по време на деликатния процес на производството на керамика. Цветовата палитра например изисква точни познания за материалите, пигментите и реакциите им в пещта.


Техническите и човешките умения са в основата на Atelier Collections. Как посрещате това предизвикателство?

Връзката между историческо минало и настоящия момент съответства на извличането на есенцията на добрия дизайн

Тази колекция е родена от желанието да отдадем почит на наследството на Идеал Стандарт с поглед към бъдещето. За нас това означаваше да разучим доказали се назад във времето серии, дело на майсторите в дизайна - Conca, Linda, Zeta - и да ги преосмислим, като актуализираме визията им. Но избирайки модел, който да ви вдъхновява, вие избирате не само формата, която го характеризира, а и заложените в него стойности. Връзката между историческо минало и настоящия момент кореспондира с извличането на есенцията от добрия дизайн. А откриването на вдъхновение в конкретен модел е израз на позиция и мнение.


Заoблените форми на мивка Linda-X се съчетават идеално със смесител Joy с покритие Brushed Steel .


Можете ли да дадете конкретен пример?

Серията Linda-X, най-новата от колекцията. Архитектите харесаха проекта на Акиле Кастилиони, защото той се свеждаше до същността и синтезираше идеята на майсторите, недостатъчно добре разбрана до този момент. Днес, водени от желанието да работим с по-тънък материал, ние разработихме Diamatec®, смес от алуминиев оксид и оксидирана глина. Тази техническа иновация ни позволи да отстраним излишния материал и удебелената форма и да подобрим чистотата на линиите, като едновременно с това гарантираме безпрецедентна здравина и издръжливост. Това е пример за това, как прилагането на уроците на дизайнерското изкуство може да е в съответствие с нуждите на съвременния живот. В случая за издръжливост и лекота.


Какво означава да работиш с големите майстори на дизайна? Какво е чувството да си част от това голямо семейство?

Дизайнерите проектират продукти. Майсторите създават шедьоври, защото залагат на ценностите, а не на тенденциите. Идеал Стандарт винаги е инвестирал в шедьоври и това ме кара да се чувствам още по-горд от това, че съм част от тази бизнес стратегия.


Новата мивка за вграждане Linda-X в цвят matt black

Долу Смесител Conca mixer, покритие Magnetic Gray. Долу ляво. Мивка Conca , смесител Conca mixer, мебел Conca в цвят Sunset Matt По-долу ляво. Мивка Conca с пиедестал, смесител Joy

По-долу дясно. Мебел за мивка Conca в цвят Dark Walnut, комбинирана с мивка Extra и смесител Joy .

Atelier Collections

„Майсторите на дизайна имат уникалната способност да уловят духа на времето и да го пресътворяват в дизайн, който да оказва влияние върху развитието на обществото и върху културата на дизайна и то не само на дизайна на банята“.

Торстен Тюрлинг Изпълнителен директор

Последният ни принос към културата на дизайна са Atelier Collections. Насочени към насърчаване на процеса на създаване, всички те обединяват иновации и красота, за да позволят реализирането на неподвластни на времето проекти. Тези проекти се създават в диалог с технологиите, подобряват живота на хората и им даряват усещането да се чувстват добре, като ги заобикалят с истинска красота. Те създават „Непреходната стойност на дизайна“. Студио Palomba Serafini Associati е проектирало уникални колекции, които включват изключителна гама от керамика, смесители, мебели и аксесоари.

Долу. Extra мивка, Conca смесител, кръгло огледало и and Light Oak top. Долу дясно. Мивка Ipalyss в цвят Pomegranate, комбинирана със смесител Joy с покритие Magnetic Gray. По-долу ляво. Елегантна комбинация от мивка Ipalyss и шкаф в цвят Smoked Oak По-долу дясно. Избор от 12 цвята на мивки Ipalyss. На снимката Nude Pink..

Стиловете варират от съвременен (Conca, Ipalyss) и модерен (Linda-X) до ултрамодерен (Extra) и винтидж (Tipo-Z). Душата на ателие-колекциите е в цветовете и иновативните материали, като например Diamatec, позволяващи нови чувствени форми на ултратънка керамика. Колекцията тоалетни чинии и бидета Blend със своите пуристични линии или във варианта кубичен дизайн перфектно допълва всеки стил. Колекциите смесители и душове Conca, Joy, Joy Neo и Connect Air придават на всяка от керамичните колекции индивидуализиращи ги нотки от цвят и стил. Всички колекции се вписват отлично във вселената от аксесоари и в атмосферата в банята и така улесняват създаването на изключително добри проекти. Atelier Collections поставят началото на нова ера в дизайна, дълбоко вкоренена в нашето дизайнерско наследство и допринасяща съществено за създаването на непреходната стойност на дизайна.

Нова ера в дизайна

„Atelier Collections са изчистени и с фокус върху същественото: качество, съчетано с интуитивен дизайн, който черпи вдъхновение от миналото, като същевременно гарантира, че нивата на практичност, чистота и елегантност отговарят на нуждите на съвременното общество“.

Роберто Паломба Архитект и дизайнер / Главен дизайнер